Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nden (UNAM) Dr. Urartu Şeker, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) arasında yapılan iş birliğiyle açılan 1003-Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı kapsamında “Fonksiyonel Gıda Uygulamaları için Sentetik Biyoloji Yaklaşımı ile Anne Sütü Oligosakkariti Üreten Probiyotik Bakteri Suşunun Tasarlanması” başlıklı proje için destek almaya hak kazandı.
Dr. Urartu Şeker liderliğindeki araştırma grubu, bu projede sentetik biyoloji yöntemleriyle tasarlanmış biyolojik özelliklere sahip süt oligosakkariti üretebilen probiyotik bakteri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun için canlı organizmaların genetik materyalini sentetik olarak değiştirip önceden belirlenmiş özellikleri kazandırma imkânı sunan sentetik biyoloji yöntemi sayesinde probiyotik bakterilerin genetik kodları özelleştirilerek anne sütünde doğal olarak bulunan ve bağırsak sağlığı başta olmak üzere insan sağlığı açısından çok faydalı olan oligosakkaritleri üretebilecek hale getirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle anne sütüne hem yapı hem de sağladığı fayda açısından denk bir fonksiyonel gıda geliştirilmesi amaçlanmaktadır.